Nezaboravna berba
O kupini

»Ono leči telesnu i duševnu bol, rasteruje neraspoloženje i tugu, okrepljuje umornu dušu, donosi
radost i medju prijateljima podstiče volju za razgovorom « Sveti Augustin
»Bog je stvorio samo vodu, a čovek vino« Viktor Igo
»Vino umereno uzeto izoštrava um«
»Lepo vino sladje je od leka«
»Čašica ujutru popravlja iscrpljeni duh«
»Često izmedju čaša lete dobrodušne reči«
»Neznanje je bolje skrivati, ali je to teško izvesti kada se opustite uz vino « Heraklit
»Vino je radost a očaj sirće« Ostin O’Mali
»Vino je vešt rvač – odmah hvata za noge« Titus Macijus
»Ako se pije umereno vino je lek«
»Ništa osim najboljeg nije dovoljno dobro«
Vino je  » tako jak lek « da onaj ko ga uvece pije i uz to nešto čita, sledeće jutro može od reči do
reči sve ponoviti. Naravno ako se radi o umerenoj količini.  Johann Wittich
       Smatra se da potiče iz Evrope i Azije, a danas je prisutna u gotovo svim delovima sveta. Plodovi kupine su bogati hranljivim materijama, a osim u svežem stanju služe za pravljanje različitih preradjevina.
       Kupina je višegodišnji grm, obrastao trnjem. Raste samoniklo uz ivice šuma, po šikarama, u sto različitih vrsta. U današnje vreme stvorene su i pitome sorte kupina bez bodlji.
       Plod je vrlo ukusan, a koriste se i koren i list.  Energetska vrednost u 100 grama iznosi 121 kJ (29 kcal).


Plod kupine sadrži:

  • Šećer 7%
  • Biljna vlakna 7,3gr
  • Ugljene hidrate 13%
  • Belančevine 1%
  • Vinsku kiselinu
  • Jabukovu kiselinu.
  • Vitamine i
  • Minerale

Od Vitamina ima:

  • Provitamin A - Karotin,
  • Vitamine grupe B i
  • Vitamin C,

Od Minerala ima:

  • Puno Kalijuma 210 mg,
  • Kalcijuma 63 mg,
  • Magnezijuma 30 mg,
  • Gvoždja,
  • Fosfora, i
  • Bakra.

       Kupina se u narodnoj medicini upotrebljava od davnina kao sirup, vino a najčešće kao čaj od lišća. Za jačanje desni preporučljivo je žvakanje lišca kupine, dok koren kupine odstranjuje zubni kamenac. Kupinovi izdanci zaustavljaju dijareju i krvarenje.
       Za čaj se upotrebljavaju mladi listovi kupine koji se osuše i naročito su efikasni kod dijareje. Oni sadrže tanine, flavone, organske kiseline, nešto vitamina C i minerale. Svež plod služi za jačanje organizma, kod želudačnih problema, za poboljšanje probave i izbacivanje vode iz organizma, kao i kod prehlada i upale grla.

Konzumiranje:
       Kupinovo vino poslužuje se ohladjeno na temperaturi od 10° C kao aperitivno vino neposredno pre jela. Odlično je uz jela od sira ,zatim uz tamno meso i divljač kao i uz plemenite sireve. Pruža vrhunski doživljaj a lično ga preporučujemo uz prijatne trenutke opuštanja.

Preporučena dnevna doza kupinovog vina je: 2 puta dnevno po 1 - 1,5 dcl.

LEKOVITO   DEJSTVO   KUPINOVOG   VINA

       Lekovitost kupinovog vina je u visokom sadržaju vitamina C, velikoj količini minerala, gvoždja (najvećoj od svih prehrambenih namirnica ). Zato se i preporučuje malokrvnima, trudnicama, dojiljama, zatim kod slabog imuniteta, anemije i iscrpljenosti. Reguliše nizak krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju, pojačava apetit i prirodni je afrodizijak.

Zašto je kupinovo vino lekovito?
       Gvoždje je sastavni deo hemoglobina koji je "odgovoran" za transport kiseonika, krvotokom do stanica.

Lekoviti sastojci vina su:

Vitamini:

  • Vitamin C,
  • Provitamin A, P, E,
  • B kompleks,
  • Folna kiselina
  • H vitamin (biotin),
  • K5
  • Niacin

Mineralne materije:

  • Gvoždje,
  • Magnezijum
  • Cink
  • Molibden
  • Kalcijum
  • Kalijum
  • Mangan

Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt, Nezaboravna berba, MakeArt

Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino, Kupinovo vino,

Priroda u boci